در این مقاله قصد داریم به مقایسه MBR با GPT بپردازید و به شما نشان دهیم که کدام نوع SSD برای شما مناسب است. در اینجا همه مواردی که باید در مورد MBR SSD و GPT SSD بدانید آورده شده است.

وقتی درایو را به ویندوز متصل می کنید باید از بین MBR  (Master Boot Record) یا GPT (GUID partition Table) یکی را انتخاب کنید. اینها روش هایی هستند که اطلاعات مربوط به نحوه ذخیره سازی داده ها در درایو را تعیین می کنند. اما از کجا می دانید که از کدام یک باید استفاده کنید؟

در حالی که GPT مدرن تر است و از مزایای بیشتری برخوردار است اما در برخی از موقعیت های منحصر به فرد شما به MBR نیاز دارید.

مقایشه پارتیشن های GPT و MBR

اگر بخواهیم به صورت ساده توضیح دهیم؛ پارتیشن ها بخش هایی از درایو هستند که داده ها را ذخیره می کنند. شما حداقل به یک پارتیشن در درایو نیاز دارید و گرنه نمی توانید چیزی را ذخیره کنید. گرچه ممکن است فقط یک درایو فیزیکی داشته باشد؛ اما می توانید با استفاده از پارتیشن ها فضای ذخیره سازی آن را تقسیم کنید و برای هر پارتیشن نام درایو متفاوتی را اختصاص دهید.

MBR به شما امکان می دهد که چهار پارتیشن اصلی ایجاد کنید. با این وجود می توانید با استفاده از پارتیشن های منطقی این محدودیت را دور بزنید. این بدان معناست که شما می توانید سه پارتیشن اصلی به علاوه یک پارتیشن توسعه یافته را ایجاد کنید. در داخل این پارتیشن توسعه یافته، می توانید پارتیشن منطقی داشته باشید.

مقایسه GPT با MBR ؟ کدام یک را باید برای استفاده از SSD خود انتخاب کنید؟

بزرگترین محدودیت در این مورد این است که شما نمی توانید از پارتیشن های منطقی به عنوان درایو بوت استفاده کنید؛ این یک نوع پارتیشن است که فایل های سیستم عامل ویندوز را نگه می دارد. به عنوان مثال شما می توانید ویندوز 10 را در یک پارتیشن و ویندوز 7 را در پارتیشن دیگر داشته باشید. این مسئله برای اکثر افراد مشکلی ایجاد نمی کند مگر اینکه بخواهید چندین سیستم عامل را از یک درایو بوت کنید.

GPT از این محدودیت رنج نمی برد. بدون استفاده از راه حل پارتیشن منطقی؛ می توانید حداکثر 128 پارتیشن را روی یک درایو GPT ایجاد کنید. محدودیت 128 توسط ویندوز تعیین شده است (سایر سیستم عامل ها امکان بیشتری را برای شما فراهم می آورند)؛ اما بعید است که در شرایطی قرار بگیرید که به این رقم دست پیدا کنید.

به طور خلاصه: MBR می تواند 4 پارتیشن اصلی داشته باشید در مقابل GPT می تواند 128 پارتیشن داشته باشد.

مقایسه GPT و MBR از نظر ظرفیت

درایوهای حالت جامد (SSD) در مقایسه با هارددیسک ها گران تر هستند؛ هر چند این اختلاف قیمت همچنان ادامه دارد. ظرفیت ارائه شده توسط اس اس دی های مصرفی همچنان در حال رشد است. حالا خرید SSD هایی که چندین ترابایت را ارائه می دهند امری عادی است. ظرفیت درایو تصمیم شما برای MBR یا GPT را تعیین می کند چون محدودیت های مختلفی دارند.

تکنیک های فنی پشت آن مشکل است؛ اما MBR با ظرفیت و تعداد محدود سکتورهای خود (فقط 32 بیت برای نمایش سکتورهای منطقی در دسترس است) همراه است. در وبلاگ TechNet مایکروسافت می توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید؛ اما این بدان معنا است که MBR فقط می تواند تا 2 ترابایت فضای ذخیره سازی را استفاده کند. هر چیزی بزرگتر از آن و فضای دیسک اضافی به عنوان غیر اختصاص یافته و غیر قابل استفاده علامت گذاری می شود.

مقایسه GPT با MBR ؟ کدام یک را باید برای استفاده از SSD خود انتخاب کنید؟

GPT حدود 64 بیت را اجازه می دهد؛ به این معنا که محدودیت ذخیره سازی 9.4ZB است. یک زتابایت معادل یک تریلیون گیگابایت است. در عمل، معنای واقعی آن این سات که GPT محدودیتی در دنیای واقعی ندارد. شما می توانید هر درایو با هر ظرفیتی را خریداری کنید و GPT قادر به استفاده از تمام فضا خواهد بود.

به طور خلاصه: MBR می تواند تا 2 ترابایت را پشتیبانی کند در حالی که GPT می تواند از حداکثر 9.4 زتابایت پشتیبانی کند.

مقایسه GPT و MBR از نظر ریکاوری

MBR تمام داده های پارتیشن و بوت را در یک مکان واحد ذخیره می کند. این بدان معناست که اگر چیزی خراب شود؛ با مشکل روبرو خواهید شد. اگر هر داده ای با MBR خراب شود؛ این احتمال وجود دارد که فقط در زمان عدم راه اندازی سیستم متوجه شوید. ریکاوری از MBR امکان پذیر است اما همیشه موفقیت آمیز نیست.

GPT از این نظر چندین نسخه از داده های بوت را در چندین پارتیشن در ایتدا و هدرهای جدول ذخیره می کند؛ که خیلی بهتر است. اگر یک پارتیشن خراب شود؛ می تواند پارتیشن های دیگر را برای ریکاوری استفاده کند. علاوه بر این؛ GPT دارای کدی برای تشخیص خطا است که جداول پارتیشن را هنگام بوت ارزیابی می کند. در صورت تشخیص خطاها؛ GPT می تواند خود را ریکاوری کند.

به طور خلاصه: GPT در برابر خطاها مقاومت بیشتری دارد.

سازگاری

BIOS و UEFI رابط هایی هستند که دستگاه شما را بوت می کنند. در حالی که هر دو یک هدف را دنبال می کنند، اما متفاوت هستند.

بایوس قدیمی تر است (از دهه 80 وجود دارد) و هر سیستم جدیدی که از سال 2010 خریداری می شود به احتمال زیاد از UEFI استفاده می کند.

توانایی شما در استفاده از MBR یا GPT به این بستگی دارد که سیستم شما از کدام رابط پشتیبانی می کند:

  • ویندوز 10 ، 8 / 8.1 ، 7 و ویستای 64 بیتی برای راه اندازی از درایو GPT به یک سیستم مبتنی بر UEFI نیاز دارند.
  • ویندوز 10 و 8 / 8.1 نسخه 32 بیتی برای راه اندازی از درایو GPT به یک سیستم مبتنی بر UEFI نیاز دارند.
  • ویندوز 7 و ویستا 32 بیتی نمی توانند از درایو GPT بوت شوند.
  • تمام نسخه های ذکر شده ویندوز می توانند از درایو GPT بخوانند و روی آن بنویسند.

به طور خلاصه: MBR برای سیستم عامل های قدیمی کاربرد دارد در حالی که GPT بیشتر مناسب سیستم های مدرن است.

مقایسه GPT با MBR ؟ کدام یک را باید برای استفاده از SSD خود انتخاب کنید؟

کدام یک بهترین است؟

در مقایسه GPT با MBR  باید بگوییم کهGPT بهتر است. اگر درایو شما بیش از 2 ترابایت باشد در نظر گرفتن GPT ضروری است چون مقاومت بیشتری در برابر خرابی دارد و از مدیریت پارتیشن بهتری برخوردار است. این استاندارد، جدیدتر و قابل اطمینان تر است.

عملکردهای SSD متفاوت از HDD است و یکی از اصلی ترین مزیت های آن این است که می توانند ویندوز را خیلی سریع بوت کنند. در حالی که MBR و GPT هر دو در اینجا به خوبی به شما خدمت رسانی می کنند؛ به هر حال شما به یک سیستم مبتنی بر UEFI نیاز خواهید داشت تا از این سرعت ها استفاده کنید. به همین ترتیب وقتی صحبت از MBR یا GPT برای SSD می شود؛ GPT انتخاب منطقی تری بر اساس سازگاری انجام می دهد.

پس چه موقع باید از MBR استفاده کنید؟ فقط در شرایطی که می خواهید سیستم عامل های قدیمی را اجرا کنید. کاربر استاندارد احتمالا تمایلی به این کار نخواهد داشت، به خصوص اینکه اس اس دی های برای سیستم های فعلی مانند ویندوز 10 مناسب تر هستند؛ به عنوان مثال استفاده از اس اس دی در ویندوز XP باعث کاهش چشمگیر طول عمر و عملکرد درایو به دلیل عدم پشتیبانی از ویژگی به نام TRIM می شود.

به طور خلاصه: از GPT استفاده کنید.

چگونه می توانم متوجه شوم که درایوم از MBR استفاده می کند یا GPT؟

اگر می خواهید ببینید که درایو شما از MBR استفاده می کنید با GPT مراحل زیر را دنبال کنید:

  • کلید ویندوز و X را فشار دهید.
  • روی Disk Management کلیک کنید .
  • در قسمت پایین صفحه درایو را پیدا کنید روی آن کلیک راست کنید و روی Properties کلیک کنید .
  • به سربرگ Volumes بروید.
  • بعد Partition style را بررسی کنید.

مقایسه GPT با MBR ؟ کدام یک را باید برای استفاده از SSD خود انتخاب کنید؟

  نحوه تبدیل هارد MBR به GPT

همانطور که مشخص کردیم؛ GPT برنده این رقابت است. اگر مطمئن نیستید کدام یک را می خواهید با GPT همراه شوید.

اگر درایو خود را برای استفاده به MBR تنظیم کردید و می خواهید به GPT تبدیل کنید؛ نگران نباشید. ابزارهایی وجود دارند که می توانید بدون از دست داده داده ها پارتیشن خود را تغییر دهید. این ابزارها نه تنها رایگان هستند بلکه استفاده ساده ای هم دارند، در پست بعدی می توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید.

منبع: makeuseof

3 دیدگاه در “مقایسه GPT با MBR ؟ کدام یک را باید برای استفاده از SSD خود انتخاب کنید؟

  1. مرتضی تارک گفت:

    سلام…
    هارد اس اس دی ۱۲۸ رو با یه هارد اس اس دی ۲۵۶ مدل m2 گریترونیکس عوض کردم…
    مشکل جالبی برخوردم اینکه روی هارد جدید فرمت gpt نمی تواند ویندوز رو بوت کند…
    تنظیمات بایوس رو هم رو uefi گذاشتم ولی موثر نبود فقط در فرمت mbr و بوت لگاسی ویندوز بالا اومد
    البته قبلا رو هارد ۱۲۸ فرمت gpt بود و ویندوز خیلی سریع بالا میومد…
    دوستان اگه راه حلی دارند متشکر میشم …

    1. گفت:

      ویندوزی که بوت کردید برای نصب اشتباه بوت شده. اگه با refus بوت کردید روی فلش مجدد بوت کنید و گزینه gpt رو براش بزارید.

    2. محمد گفت:

      ویندوزی که بوت کردید برای نصب اشتباه بوت شده. اگه با refus بوت کردید روی فلش مجدد بوت کنید و گزینه gpt رو براش بزارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *