به عنوان خریدار شاید از خود سوال کنید که تفاوت پاور بانک لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر چیست؟ به طور کلی پاوربانک ها با استفاده از دو نوع باتری قابل شارژ لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر تولید می شوند و از بین این دو، پاوربانک های لیتیوم یون رایج تر هستند. با این حال، پاور بانک های لیتیوم پلیمر اخیرا در بازار دیده می شوند. دو سوال اصلی مشتریان در مورد پاور بانک های لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر این است که کارایی آنها چقدر متفاوت است؟ و کدام یک بهتر است؟ برای روشن کردن این موضوع ما در این مقاله به بررسی و مقایسه تفاوت پاور بانک لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر می پردازیم.

آشنایی با باتری های لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر

اجازه دهید با اصول اولیه شروع کنیم، باتری لیتیوم یون چیست؟

با توجه به گفته سایت Battery University (یک سایت آموزشی رایگان که اطلاعات کاربردی باتری را ارائه می دهد)، باتری لیتیوم یون یا Li-ion در اوایل دهه نود به عنوان پاسخی به نگرانی های ایمنی در مورد باتری های لیتیومی فلزی قابل شارژ اختراع شد. سونی اولین بار در سال 1991 آن را تجاری کرد و از آن زمان به بعد به پر مصرف ترین باتری در بازار الکترونیک تبدیل شد

چهار جزء اصلی باتری های لیتیوم یون به عبارت زیر است:

  • کاتد که منبع یون لیتیوم است ظرفیت و ولتاژ متوسط را تعیین می کند.
  • آند که یون های لیتیوم را از کاتد ذخیره و آزاد می کند.
  • الکترولیت یک ترکیب شیمیایی مایع است که امکان حرکت یون ها را فراهم می کند.
  • جداکننده از تماس بین آند و کاتد جلوگیری می کند.

از سوی دیگر، باتری های لیتیوم پلیمتری که با نام Li-Po هم شناخته می شوند، از باتری های لیتیوم یون تکامل یافته اند و از همان طراحی پیروی می کنند. برای رسانایی باتری در درمای اتاق، امروزه نوع الکترولیت در ساخت اکثر سلول های Li-Po یک ژل است در حالی که یک جدا کننده میکرو متخلخل جایگزین نوع سنتی می شود.

تفاوت پاور بانک لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر

تفاوت پاور بانک لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر چیست؟

همانطور که انتظار می رود تغییر در الکترولیت ها منجر به تفاوت های جزئی بین ین دو نوع محصول می شود. از یک طرف سلول های لیتیوم یون معمولا هزینه ساخت پایینی دارند و در حالی که ظرفیت میلی آمپر ساعتی محدودی دارند، به دلیل نداشتن اثر حافظه، عمر طولانی تری دارند. این پدیده زمانی اتفاق می افتد که باتری در طول زمان یا کاهش ظرفیت قابل استفاده ناشی از شارژ – دشارژ و شارژ مجدد مواجه می شود.

از سوی دیگر، سلول های لیتیوم پلیمری نازک تر و سبک تر می شوند تا جایی که شبیه کارت اعتباری می شوند و می توانند انرژی ویژه کمی بالاتر از سلول های لیتیوم یون ذخیره کنند اما ساخت آنها گران تر است علاوه بر این، آنها از اثر حافظه رنج می برند و طول عمر کوتاه تری دارند. در جدول زیر مهمترین تفاوت ها خلاصه شده اند:

پاوربانک های لیتیوم یونی پاوربانک های لیتیوم پلیمری
تراکم انرژی چگالی انرژی بالا است چگالی انرژی کمی بالاتر است
طول عمر حتی زمانی که استفاده نمی کنید ظرفیت خود را به مرور زمان از دست می دهد طول عمر کوتاه تر است
خطر انفجار به احتمال زیاد در هنگام شارژ بیش از حد منفجر می شود ایمن تر است
قیمت هزینه پایین گران
مدت زمان شارژ شارژ طولانی تر شارژ نسبتاً کوتاهتر
اندازه کمی بزرگ و ضخیم فشرده – جمع و جور
وزن کمی سنگین سبک وزن
نرخ تبدیل 85٪ – 95٪ 75٪ – 90٪

پاور بانک لیتیوم یون یا  لیتیوم پلیمر ؟ کدام بهتر است؟

همانطور که جدول بالا نشان می دهد مزیت اصلی پاوربانک های دارای باتری های لیتیوم پلیمری این است که جمع و جورتر و سبک تر هستند. علاوه بر این، یکی از اصلی ترین ویژگی هایی که کاربران در پاور بانک به دنبال آن هستند، جمع و جور بودن آن و میزان توان آن است. بنابراین، به طور منطقی باتری های لیتیوم پلیمر هر دوی این ویژگی ها را ارائه می دهند. در واقع؛ آنها به تولید کنندگان اجازه می دهند تا با شکل ها و اندازه های مختلف و همچنین وزن سرمایه گذاری کرده و آنها را برای خریداران جذاب تر کنند.

با این حال، علیرغم اینکه ایمنی کمتری دارند، اکثر برندهای مشهور هنوز باتری های لیتیوم یونی را به دلیل دو چیز هزینه کم و دوام استفاده می کنند. در درازمدت، کاربران پاوربانکی می‌خواهند که نه تنها مد روز به نظر برسد، بلکه بادوام نیز به نظر برسد، و شارژ مجدد پاوربانک‌های لیتیوم یون مانند پاوربانک‌های لیتیوم پلیمر با گذشت زمان سخت‌تر نمی‌شود. علاوه بر این، تولید کنندگان می توانند در هزینه های تولید خود صرفه جویی کنند، در حالی که کیفیت خوب و قدرتی به اندازه پاوربانک های لیتیوم پلیمر را ارائه می دهند.

با توجه به معایب، باتری‌های لیتیوم پلیمری گران‌تر هستند و هزینه کل تولید چنین پاوربانک‌هایی را افزایش می‌دهند و طبق گفته Battery University، ویژگی‌های شارژ و دشارژ مشابه با سایر سیستم‌های لیتیوم یون دارند، اما بسته فویل آن‌ها ممکن است دوام کمتری نسبت به لیتیوم یون در بسته‌بندی استوانه‌ای داشته باشد.

و معایب اصلی پاوربانک های لیتیوم یونی این است که آنها از پیری رنج می برند، حتی در صورت عدم استفاده، و خطر انفجار خاصی را به همراه دارند. میزان پیری می تواند بسته به عوامل مختلفی از جمله دما، شرایط ذخیره سازی و سیستم های مدیریت باتری متفاوت باشد.

بی انصافی است که بگوییم یک نوع باتری نسبت به دیگری بهتر است، زمانی که هر دو مزایای بزرگ و همچنین معایب جزئی دارند. به طور کلی، پاوربانک‌های لیتیوم پلیمری برای خریدارانی که به دنبال قابلیت حمل هستند بهتر هستند، در حالی که پاوربانک‌های لیتیوم یونی برای کسانی که به دنبال دوام هستند مناسب‌تر هستند.

تفاوت پاور بانک لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر : کدام امن تر است؟

با توجه به نگرانی های ایمنی، در نگاه اول، پاوربانک های لیتیوم پلیمر ایمنی را بهبود بخشیده اند. با این حال، همه باتری ها، صرف نظر از طراحی آنها، می توانند منفجر شوند، اما با استفاده و جابجایی مناسب خطرناک نیستند. بنابراین، اگر پاوربانک‌های لیتیوم یونی بیش از حد شارژ نکنید یا آن‌ها را در معرض شرایط سخت قرار ندهید، نیازی به نگرانی در مورد احتراق احتمالی نیست، به خصوص زمانی که اکثر برندهای معروف آن‌ها را به سیستم‌های حفاظت چندگانه مجهز کرده باشند.

تفاوت پاور بانک لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر

خطر انفجار یا احتراق بسته به شیمی باتری، طراحی، کیفیت ساخت و شرایط استفاده متفاوت است. توجه به این نکته حائز اهمیت است که باتری های لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر به طور کلی در صورت استفاده صحیح و تولید توسط برندهای معتبر ایمن در نظر گرفته می شوند.

جمع بندی

به طور کلی، تفاوت زیادی بین پاور بانک لیتیوم یونی و پلیمری وجود ندارد (به خصوص از نظر عملکرد).  فقط مطمئن شوید که دستگاهی که انتخاب می‌کنید مطابق با الزامات دستگاه‌های شما باشد و مجهز به یک سیستم حفاظت چندگانه باشد.

در حالی که غیرقابل انکار است که دستگاه های الکترونیکی بیشتری به دلیل اندازه جمع و جورشان شروع به استفاده از باتری های لیتیوم پلیمری می کنند، شرکت های بزرگ نیز به تلاش برای کاهش هزینه ها با استفاده از باتری های لیتیوم یون ادامه خواهند داد. به همین دلیل، پاوربانک‌های لیتیوم یونی به این زودی‌ها از بازار محو نمی شود، اما این فناوری همیشه در حال تغییر است، بنابراین احتمالاً به زودی شاهد پاوربانک‌هایی با نوع جدیدی از باتری‌ها خواهیم بود.

1 دیدگاه در “تفاوت پاور بانک لیتیوم یون و لیتیوم پلیمر

  1. محمد ابراهیم قادری گفت:

    با سلام
    بسیار مطالب مفید و کاربردی بود متشکرم از زحمات شما 🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *