در این مقاله شما نحوه استفاده از DiskPart برای فرمت بندی هارددیسک را یاد خواهید گرفت. از کار افتادن هاردهای به دلیل مشکلات منطقی یا فیزیکی یک اتفاق رایج است. متاسفانه هیچ روشی برای اینکه بدانیم در چه زمانی هارد خراب می شود وجود ندارد؛ با این وجود آنچه می توانیم امتحان کنیم این است که یک هارددیسک خراب را قابل استفاده کنید. در اینجا است که DiskPart می تواند وارد ماجرا شود. در ادامه شما نحوه استفاده از Diskpart برای پاک کردن، اصلاح و فرمت کردن هارددیسک را یاد خواهید گرفت.
DiskPart چیست؟
DiskPart یک ابزار خط فرمان است که مایکروسافت در ویندوز ادغام کرده است. به عبارت دیگر، DiskPart در هر دستگاه ویندوزی تعبیه شده است، بنابراین نیازی نیست که آن را جداگانه دانلود کنید. DiskPart به شما امکان می دهد داده های یک درایو محلی یا یک درایو اکسترنال را پاک کنید، درایوها را مجدداً به سیستم فایل مورد نظر خود فرمت کرده و حتی از آن پاری پارتیشن بندی هارد استفاده کنید.
نحوه فرمت هارددیسک با استفاده از DiskPart
در حالی که مشکلات فیزیکی هرگز با این ابزار قابل اصلاح نیستند، شما می توانید با فرمت بندی مشکلات منطقی را حل کنید. فرمت کردن هارد شامل پاک کردن هارددیسک؛ پارک کردن تمام اطلاعات موجود در درایو و فرمت بندی درایو به سیستم فایل مورد نظر شما است. این فرآیند ساده است اما منجر به از دست دادن داده های شما می شود؛ بنابراین قبل از هر کاری از اطلاعات خود بکاپ بگیرید.
باز کردن DiskPart و انتخاب هارد
با تایپ DiskPart در نوار جستجوی منوی Start کار خود را شروع کنید. از لیست نتایج DiskPart را انتخاب کنید تا یک پنجره Command Propmt باز شود.
بعد از باز شدن این پنجره دستور list disk را تایپ کرده و اینتر کنید. لیست تمام دیسک های موجود را روی صفحه مشاهده خواهید کرد. نام دیسک را در ستون اول، وضعیت را در ستون دوم؛ اندازه و فضای خالی را در ستون های بعدی مشاهده خواهید کرد. می توانید دو ستون آخر را نادیده بگیرید؛ چون اگر دیسک شما به درستی کار کند، آنها خالی خواهند ماند.
در این لیست، درایوی که می خواهید فرمت بندی کنید را پیدا کنید. درایو را می توانید بر اساس اندازه پیدا کنید. اگر اندازه را نمی دانید؛ درایو را بردارید و دوباره دستور list disk را اجرا کنید و شماره های دیسک ستون اول را یادداشت کنید. درایو را دوباره وصل کنید و دستور list disk را دوباره اجرا کنید؛ یک شماره جدید را در لیست مشاهده خواهید کرد؛ این همان هارد شماست، شماره آن را یادداشت کنید.
حالا با تایپ کردن دستور select disk DISK-NUMBER درایو را انتخاب کنید توجه داشته باشید که به جای DISK-NUMBER باید شماره ای که در مرحله قبل یادداشت کرده اید را وارد کنید.
به عنوان مثال، اگر بخواهیم Disk 2 را انتخاب کنیم؛ همانطور که در تصویر زیر نشان داده شده است دستور را به select disk 2 را تغییر و اینتر می کنیم.
یک پیام تایید مشاهده خواهید کرد که به شما می گوید که درایو ذخیره سازی شما انتخاب شده است. برای تایید این موضوع list disk را تایپ و اینتر کنید. لیستی از درایوها ظاهر می شود، درایو انتخاب شده با علامت ستاره * مشخص خواهد شد. اگر می خواهید درایو را تغییر دهید دستور Select را با شماره دیسک مورد نظر خود انتخاب کنید.
درایو را تمیز و پارتیشن کنید
قبل از فرمت بندی، مطمئن شوید که از داده های خود بکاپ گرفته اید. بعد از این کار دستور Clean را تایپ و اینتر کنید. با این کار تمام داده های هارد شما پاک خواهد شد. هنگامی که DisPart درایو را با موفقیت پاک کرد؛ پیامی را روی صفحه مشاهده خواهید کرد. بعد از پاک شدن هارد؛ می توانید برای فرمت کردن آن اقدام کنید.
نکته دیگری که باید در اینجا خاطر نشان کنیم این است که قبل از استفاده مجدد از آن باید درایو خود را پارتیشن کنید. بعد از تمیز کردن هارد؛ سیستم شما دیگر درایو را به عنوان یک واحد ذخیره سازی نمی شناسد. بنابراین شما باید آن را به یک یا چند بلوک تقسیم کنید تا سیستم شما دستگاه را تشخیص دهد.
همچنین اگر می خواهید از درایو ذخیره سازی خود در سیستم عامل های مختلف استفاده کنید؛ باید پارتیشن بندی کنید. به عنوان مثال شما می توانید بخشی از فضای ذخیره سازی را به عنوان exFat برای ویندوز و بخشی دیگر را به عنوان macOS Extended Partition برای استفاده از مک پارتیشن کنید.
در حال حاضر ما فقط می خواهیم که درایو را به یک بلوک ذخیره سازی پارتیشن کنیم. بنابراین دستور create partition primary یا create part pri را تایپ و اینتر می کنیم. با این کار درایو به یک بلوک پارتیشن می شود.
بعد از پارتیشن بندی حتما پارتیشن را فعال کنید چون سیستم شما فقط می تواند از یک پارتیشن فعال استفاده کنید. بنابراین دستور active را تایپ و اینتر کنید.
فرمت بندی هارددیسک با استفاده از فایل سیستم جدید
در نهایت، حالا شما می توانید هارد خود را فرمت کنید. برای این کار از دستور format fs= FILE-SYSTEM label=DRIVE-LABEL quick استفاده کنید فقط مطمئن شوید که به جای FILE-SYSTEM سیستم فایل مورد نظر خود را مانند NTFS، FAT یا exFAT را انتخاب کنید و به جای LABEL نام درایو خود را وارد کنید.
به عنوان، اگر درایو را برای نگهداری فایل موسیقی می خواهید فرمت کنید؛ FILE-SYSTEM را با exFAT و LABEL را با Music جایگزین کنید.
یک پیام تایید ظاهر می شود که به شما می گوید درایو خود را فرمت بندی کرده اید.
اختصاص یک نام به درایو جدید
مرحله آخر فرآیند این است که به درایو ذخیره سازی خود یک حرف اختصاص دهید. ویندوز برای نمایش درایوها در فایل اکسپلورر به این حرف نیاز دارد. در اکثر مواقع؛ حروف C، D و E توسط دستگاه های ذخیره سازی داخلی استفاده می شوند. بنابراین یک حرف دیگر را انتخاب کنید.
در هر صورت حتما حرفی را اختصاص دهید که درایوهای داخلی شما از قبل استفاده نمی کنند.
برای این کار دستور assign letter=DRIVE-LETTER را وارد کنید و به جای DRIVE-LETTER از حرف مورد نظر خود استفاده کنید (به طور مثال f) و اینتر را فشار دهید. شما یک پیام تایید دریافت خواهید کرد که به شما می گوید حرف به درایو اختصاص داده شده است.
با تایپ دستور list volume و اینتر کردن بررسی کنید که همه کارها به درستی انجام شده است. درایوی که شما فرمت بندی کرده اید با علامت ستاره مشخص خواهد شد و تمام خصوصیاتی را که در طول فرآیند مشخص کرده اید را منعکس می کند.
در نهایت exit را وارد و اینتر کنید تا از ابزار DiskPart خارج شوید.
جمع بندی
متاسفانه ما نمی توانیم هر مشکل هارد را با فرمت بندی هارددیسک حل کنیم. اگر درایو شما بعد از فرمت کردن به طور مکرر خراب می شود یا پیغام هایی را به شما نشان می دهد این می تواند نشان دهنده خرابی سخت افزاری باشد و هیچ کس نمی توانید یک مسئله سخت افزاری با با یک نرم افزار حل کنید. شما باید هزینه کنید و درایو خود را به مرکز تعمیر و بازیابی اطلاعات بسپارید و یا باید برای خرید هارد جدید اقدام کنید.
منبع: makeuseof
مرسی خیلی خوب توضیح داده شده
من تمام دستورات را بکار گرفتم ولی پیام خطا گرفتم
Diskpart has encountered an error.data error(cyclic redundency check).