با گذشت سالها سازندگان تجهیزات شبکه، نصب و استفاده از تجهیزات را آسانتر کردهاند تا بهترین بهره را از محصولات ببرید. اما هنوز هم برخی از افراد برای شروع کار نیاز به آموزش و کمک دارند. البته این که میگوییم نصب و راهاندازی تجهیزات آسان شده است، به این معنی نیست که شما دستگاه را به برق میزنید و دستگاه آمادهی استفاده میشود؛ برای پیکربندی صحیح روتر و بهینهسازی شبکه بیسیم خود، این مراحل اساسی را در این راهنمای نصب روتر دنبال کنید تا روتر خود را به گونهای نصب و راهاندازی کنید که بهترین عملکرد را در اختیار شما قرار دهد.
راهنمای نصب روتر
اگر هنوز روتر خود را نخریدهاید و نمیدانید کدام روتر مناسب شماست، به مقالهی راهنمای خرید روتر نارستان مراجعه کنید. هنگام انتخاب روتر باید تصمیم بگیرید که آیا یک روتر Wi-Fi 6، یک روتر Wi-Fi 5 (802.11ac) یا یک سیستم مش وای فای میخواهید؟ هنوز هم Wi-Fi 5 توانمند هست و نیاز شبکهای سبک تا متوسط را رفع میکند. اما اگر نیاز به جدیدترین فناوری و بالاترین عملکرد آن دارید، بهتر است از یک روتر Wi-Fi 6 استفاده کنید. سیستمهای مش وای فای مناسب افرادی هستند که ترجیح میدهند بر دو مزیت اصلی راهاندازی اولیهی ساده و پوشش وایفای در کل محیط تمرکز بیشتری داشته باشند.
البته شما میتوانید پوشش خانه را با یک روتر استاندارد و یک توسعه دهندهی برد بیسیم افزایش دهید، این راهحل باعث میشود تا کاربران از چند حلقه اضافی عبور کنند تا کارها به خوبی انجام شود و کاربران در هر نقطه از خانه، به راحتی به شبکهی بیسیم متصل میشوند.
راهنمای نصب روتر و راه اندازی اولیه آن
قبل از هرکاری محل قرارگیری روتر را مشخص کنید. توجه داشته باشید که دیوارها و کفها، سیگنالهای Wi-Fi را مختل میکنند، بنابراین هرچه موانع بیشتری بین دستگاهها و روتر خود داشته باشید، سیگنال ضعیفتر و احتمالاً کندتر خواهد بود. سعی کنید از نزدیکی به اجسام بزرگ فلزی، شیشهای، آجری یا بتنی خودداری کنید. سیستمهای مش وایفای این امکان را به شما میدهند، در جاهایی که پوشش ضعیفتر است یک گره ایجاد کنید و این مشکل را رفع کنید. البته پیدا کردن این مکان مناسب نیازمند صبر و زمان است.
این فرآیند را با اتصال روتر خود به مودم شروع کنید. برای این کار نیاز به یک کابل اترنت دارید، که آن را به پورت WAN در پشت روتر خود وصل کنید. این پورت ممکن است، در روترهای مختلف متفاوت باشد، اما معمولاً رنگی متمایز از سایر پورتها دارد و دارای برچسب “WAN” ، “Internet” یا چیزی مشابه است. پس از اتصال کابل اترنت به مودم، اطمینان حاصل کنید که مودم شما روشن است و به اینترنت متصل است. حالا باید روتر خود را به پریز برق وصل کنید و آن را روشن کنید.
همانطور که اشاره کردیم، اکثر سیستمهای مش وایفای و برخی از جدیدترین روترهای استاندارد بیسیم به طور کامل از گوشی هوشمند شما قابل پیکربندی هستند. سازندگان برنامه راهاندازی منحصر به فرد خود را خواهند داشت. بنابراین برای اطمینان از دانلود صحیح، راهنمای quick-start روتر خود را ببینید. البته همهی روترها برنامهی تلفن همراه ندارند و به جای آن باید از روش دیگری استفاده کنید. معمولا یک URL وبسایت اختصاصی است که صفحه پیکربندی داخلی روتر را بارگیری میکند.
رایانه خود به یکی از درگاههای LAN روتر از طریق کابل اترنت متصل کنید و آدرس 192.168.1.1 را در مرورگر خود وارد کنید.
اولین قدم برای راهاندازی شبکه، تنظیم نام کاربری و رمز عبور است.
نحوهی ریست کردن روتر
روتر شما دارای حافظه و حافظه داخلی است که میتواند فضای دستگاه را اشغال کند. هنگامی که روتر را ریاستارت میکنید، فایلهای موقت حذف میشوند و به روتر اجازه میدهند تا عملکرد عادی خود را از سر بگیرد. اگر از قبل روتر دارید، میتوانید نام کاربری و رمز عبور را با نگهداشتن دکمهی ریست (دکمهی ریزی که معمولا در زیر مودم قرار دارد)، روتر را به تنظیمات کارخانه برگردانید. نام کاربری و رمز عبور به طور پیش فرض هر دو «admin» هستند که هر هکری آن را میداند؛ بنابراین، فوراً آنها را تغییر دهید و از یک رمز عبور امن استفاده کنید که شامل ترکیبی از حروف بزرگ و کوچک، اعداد و نمادها باشد.
چگونه روتر خود را پیکربندی کنم؟ – راهنمای نصب روتر
با تنظیم نام کاربری و رمز عبور، میتوانید تنظیمات روتر خود را پیکربندی کنید. نصب روتر در هر مدلی بسته به ویژگیهای روتر، مراحل منحصر به فرد خود را دارد. به همین دلیل، تلاش برای توصیف هر مسیر پیکربندی ممکن در اینجا خسته کننده و بیهوده خواهد بود و توصیه میکنیم برای جزئیات بیشتر به دفترچه راهنمای نصب روتر خود مراجعه کنید.
اما چند نکته وجود دارد که اطلاع از آنها در نصب روتر به شما کمک خواهد کرد. ابتدا از تنظیمات آسان wizard استفاده کنید. روال تنظیم اکثر روترها به گونهای است که کمی بیشتر از SSID و رمز عبور درخواست میکنند. در نظر داشته باشید که، SSID نام وای فای روتر شما است، ممکن است “asus” یا “netgear” یا چیزی شبیه آن باشد که می توانید آن را تغییر دهید. این ابزار فقط شما را به مجموعه چراغ سبز چشمکزن فوقالذکر میرساند، اما حتی کسانی که به دنبال فراتر رفتن از این مرحله هستند، باید ابتدا از این مرحله بگذرند. پیروی از مستندات روتر و استفاده از ابزار راهاندازی خودش، همیشه کوتاهترین مسیر برای رسیدن به آن مقصد است.
از دکمه WPS برای اتصال دستگاههای Wi-Fi استفاده کنید. فرض کنید میخواهید یک لپتاپ ویندوزی را به روتر خود متصل کنید. در لپتاپ خود، SSID روتر خود را در لیست شبکههای بیسیم قابل مشاهده در ویندوز خواهید دید. وقتی SSID را انتخاب میکنید و تلاش میکنید وصل شوید، ویندوز از شما میخواهد کلید امنیتی شبکه را وارد کنید (که یک روش فنی بیهوده برای گفتن کلمه عبور است).
اگر با قسمت امنیت به درستی کار کرده باشید و رمز عبوری با حروف، اعداد و نمادهای بزرگ و کوچک تصادفی درست کرده باشید، آن را کاملا فراموش کردهاید و دیگر نمیخواهید با تایپ آن مشکلی ایجاد کنید. در عوض، دکمه WPS را روی روتر خود فشار دهید. باید حداقل یک دقیقه فرصت دهید تا روتر و لپتاپ یکدیگر را پیدا کنند و با موفقیت جفت شوند. توجه داشته باشید که WPS فقط با دستگاههای ویندوز و اندروید کار میکند.
در صورتی که شک دارید، اجازه دهید روتر این کار را انجام دهد. به عنوان مثال، مطمئناً شما با ایجاد محدوده آدرس IP داخلی خود و اختصاص آدرسهای ثابت به همه دستگاههای خود به صورت دستی به دردسر خواهید افتاد، اما با علامت زدن کادر Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) در تنظیمات روتر، به سادگی به این موضوع رسیدگی میشود، زیرا این پروتکلی است که به طور خودکار آدرس های IP را به دستگاهها اختصاص میدهد. پس توجه داشته باشید که، چون شما میتوانید چیزی را تغییر دهید، به این معنی نیست که قطعا باید آن را تغییر دهید؛ حداقل در مراحل راهاندازی و استفاده اولیه، تا آنجا که ممکن است با تنظیمات خودکار پیش بروید.
در راهنمای نصب روتر از کدام فرکانس استفاده کنم؟ 2.4 گیگاهرتز یا 5 گیگاهرتز؟
اگر بخواهیم به زبان ساده بیان کنیم، 2.4 گیگاهرتز مسافتهای بیشتری را پوشش میدهد، اما ممکن است با سرعتهای کمتری کار کند در حالی که 5 گیگاهرتز سرعتهای سریعتری را ارائه میدهد، اما مسافت کوتاهتری را پوشش میدهد. فرکانس بالاتر 5 گیگاهرتز به سیگنالها اجازه میدهد تا دادههای بیشتری را حمل کنند، اما فرکانسهای بالاتر نمیتوانند به اجسام جامد مانند دیوارها و کفها و همچنین فرکانس 2.4 گیگاهرتز نفوذ کنند.
برای مثال، اگر دیواری بین روتر و جایی که میخواهید از لپتاپ خود استفاده کنید، وجود داشته باشد، ممکن است سیگنال شما در فرکانس 5 گیگاهرتز ضعیفتر باشد. اگر برد بیسیم برای شما مهم است، روتری انتخاب کنید که از 2.4 گیگاهرتز استفاده میکند.
راهنمای نصب روتر و افزایش برد سیگنال روتر
نکات و ترفندهای زیادی برای بهبود سیگنال روتر اینترنت شما وجود دارد، از تغییر موقعیت زاویه آنتن روتر گرفته تا جابجایی به یک کانال Wi-Fi دیگر.
راهنمای نصب روتر – اگر روتر کار نکرد چه باید کنید؟
مشکلات مودم و روتر از رایجترین مشکلات اینترنت هستند. قبل از هر اقدامی، سعی کنید روتر خود را مجددا راهاندازی کنید. این کار را با جدا کردن آن از مودم انجام دهید، 20 ثانیه منتظر بمانید و سپس دوباره آن را به برق وصل کنید. اگر مودم و روتر با هم ساخته شدهاند و یک دستگاه واحد هستند، آن دستگاه را از برق بکشید. اگر همچنان روتر با مشکل مواجه است، آن را در محلی از خانه قرار دهید که سیگنالها توسط دیوارها یا درها مسدود نشده باشد. اگر از Wi-Fi استفاده میکنید، سعی کنید از دستگاه خود در همان اتاقی که روتر است، استفاده کنید.
نکات مهم برای حفظ امنیت روتر در راهنمای نصب روتر
محافظت از روتر اینترنت، شبکه Wi-Fi شما را ایمنتر میکند. امنیت روتر مهم است زیرا آنها یک هدف جذاب برای هکرها هستند؛ چون آنها به تمام دستگاههای Wi-Fi شما متصل میشوند. در اینجا دو نکته مهم برای محافظت از روتر خود در برابر آسیب وجود دارد: نام شبکه پیش فرض روتر را تغییر دهید و یک رمز عبور قوی ایجاد کنید.