شما برای گوشی، دوربین، یا هر دستگاه الکترونیکی دیگر به کارت حافظه microSD نیاز دارید، شاید فکر کنید که خرید کارت حافظه microSD کار سادهای است، اما باید بدانید که نکاتی وجود دارد که هنگام خرید کارت حافظه microSD باید بدان توجه داشته باشید. در صورتی که از 5 اشتباه خرید کارت حافظه که در ادامه توضیح خواهیم داد اجتناب نکنید، ممکن است با از دست دادن عملکرد و یا کار نکردن کارت حافظه MicroSD مواجه شوید. بیایید با هم نگاهی به این اشتباهاتی که باید از آنها اجتناب کنید، بیاندازیم تا مناسبترین کارت حافظه MicroSD را خریداری کنید.
خرید کارت حافظه SD ناسازگار
ممکن است بعد از خرید کارت حافظه SD و قرار دارد آن در اسلات یا درگاه کارت میکرو اس دی متوجه شوید که کارت حافظه برای شما کار نمیکند. به طور کلی فرمتها و استانداردهای مختلفی برای کارت حافظه وجود دارد و شما باید کارت حافظهای را خریداری کنید که سازگار با دستگاهتان باشد.
به طور کلی 4 فرمت مختلف کارت حافظه وجود دارد SD ،SDHC و SDXC (یا microSD ,microSDHC و microSDXC) و فرمت چهارم SDUC است که در ژوئن سال 2018 معرفی شد و مدتی طول خواهد کشید تا این نوع کارتهای حافظه در دسترس عموم قرار بگیرد. هر فرمت دارای مشخصات خاص خود میباشد و مانند هم کار نمیکنند. در نتیجه فرمتهایی که سازگار نیستند برای شما کار نخواهند کرد. شما نمیتوانید در دستگاهی که تنها از فرمتهای قدیمیتر پشتیبانی میکند از کارتهای حافظه جدید استفاده کنید.
در ادامه شما میتوانید تفاوت میان این فرمتها را مطالعه بفرمایید:
microSD: دارای ظرفیت حداکثر 2 گیگابایتی است و در هر اسلات microSD کار میکند.
microSDHC: نسبت به کارت حافظه قبلی ظرفیت بیشتری دارد و حداکثر 32 گیگابایت را پشتیبانی میکند و در دستگاههایی که از SDHC یا SDXC پشتیبانی میکند کار میکند.
microSDXC: دارای ظرفیت بیشتر از 32 گیگابایت است و حداکثر از 2 ترابایت پشتیبانی میکند و تنها در دستگاههایی که از SDXC پشتیبانی میکند کار میکند.
microSDUC: دارای ظرفیت حداکثر 128 ترابایتی است و نیاز به یک دستگاه سازگار دارد.
علاوه بر چک کردن سازگاری این فرمتها با دستگاه سخت افزاری، شما باید هنگام خرید کارت حافظه microSD به موارد زیر هم توجه داشته باشید.
ظرفیت کارت حافظه
اول باید بگوییم که دستگاهی که از اسلات microSDXC پشتیبانی میکند به طور خودکار از هر اندازه کارتی در این فرمت پشتیبانی نمیکند. برای مثال Samsung Galaxy S9 از کارتهای 400 گیگابایتی پشتیبانی نمیکند. هیچ تضمینی وجود ندارد که کارت 512 گیگابایتی شما کار کند.
اگر قصد دارید از کارت حافظه microSD خود در کامپیوتر استفاده کنید (برای مثال برای انتقال فایلها) شما باید مطمئن شوید که کامپیوتر شما از فایل سیستمی که کارت حافظه با آن فرمت شده است پشتیبانی میکند. به طور مثال کارتهای MicroSDXC به طور پیش فرض از فایل سیستم exFAT استفاده میکنند و ویندوز بیش از یک دهه است که از این فرمت پشتیبانی میکند، اما تنها ورژن 10.6.5 سیستم عامل مک از این فرمت پشتیبانی میکند.
سرعت فوق العاده بالا
فرمتهای SDHC و SDXC تنها میتوانند از سرعت فوق العاده بالا (UHS) پشتیبانی کنند (مدارهای سریعتری دارند که کاربر را قادر میسازد تا اطلاعات را سریعتر انتقال دهد). سه نسخه از UHS وجود دارد که شامل UHS-I (با سرعت باس 104 مگابایت در ثانیه)، UHS-II (با حداکثر سرعت باس 312 مگابایت در ثانیه) و UHS-III (با سرعت باس 624 مگابایت در ثانیه) میشود. به منظور افزایش عملکرد UHS، سختافزار شما باید بتواند از آن پشتیبانی کند. کارت حافظه UHS در اسلاتهای قدیمیتر کار میکند، اما سرعت باس به 25 مگابایت در ثانیه کاهش پیدا میکند.
انتخاب سرعت اشتباه
تشخیص سرعت کارت حافظه micoSD پیچیدهتر از تشخیص فرمت و سازگاری است. کمتر از شش روش برای نمایش سرعت کارت وجود ندارد و غیرمعقول نیست که سازندگان از همه آنها استفاده کنند.
کلاسهای سرعت
کلاس سرعت حداقل سرعت نوشتن یک کارت حافظه را برحسب ثانیه نشان میدهد. چهار کلاس سرعت وجود دارد که به صورت زیر تعریف میشوند:
- کلاس 2: حداقل 2 مگابایت در ثانیه
- کلاس 4: حداقل 4 مگابایت در ثانیه
- کلاس 6: حداقل 6 مگابایت در ثانیه
- کلاس 10: حداقل 10 مگابایت در ثانیه
نمایش سطح پایه عملکردی میتواند به شما کمک کند تا مشخص کنید که آیا یک کارت حافظه برای یک کار خاص مناسب است یا نه؟ اما به شما هیچ چیزی در مورد حداکثر سرعت نمیگوید، از لحاظ فنی یک کارت کلاس 2 ممکن است سریعتر از کارت کلاس 6 باشد. کارتهای کلاس 10 باید همیشه به طور قابل توجهی سریعتر باشند، چونکه دارای سرعت باس 25 مگابایت در ثانیه هستند (که در صورت مقایسه متوجه میشود که در کارتهای کلاس 2 تا 6 این سرعت 12.5 مگابایت در ثانیه است).
کلاس سرعت UHS
کلاس سرعت UHS حداقل سرعت نوشتن را برای کارتهای حافظه microSD نمایش میدهد که از سرعت باس UHS-I ,II و III پشتیبانی میکند. ما این مورد را به عنوان مقولهای جداگانه دستهبندی میکنیم چون برخی از تولیدکنندگان هر دو کلاس را در کارتهای خود لیست میکنند. دو کلاس سرعت UHS عبارتند از:
- U1: دارای سرعت نوشتن حداقل 10 مگابایت در ثانیه
- U3: دارای سرعت کلاس حداقل 30 مگابایت در ثانیه
کلاس عملکرد برنامه
کلاس عملکرد برنامه حداقل سرعت نوشتن 10 مگابایت در ثانیه را همراه با حداقل سرعت خواندن و نوشتن اندازهگیری شده در عملیات ورودی/خروجی را بر حسب ثانیه (IOPS) مشخص میکند. این امر سطح قابل قبولی از عملکرد را در زمان ذخیره سازی و اجرای اپلیکیشنهای اندروید در کارت شما را تضمین میکند. 2 کلاس وجود دارد:
- A1: دارای حداقل سرعت خواندن تصادفی 1500IOPS و سرعت نوشتن تصادفی 500IOPS
- A2: دارای حداقل سرعت خواندن تصادفی 4000iops و سرعت نوشتن تصادفی 200iops
اگر قصد خرید کارت حافظه microSD دارید تا اپلیکیشنهای اندروید خود را در آن نصب کنید کلاس عملکرد برنامه چیزی است که باید به آن توجه داشته باشید. البته این مورد الزامی نیست، چونکه بعضی از کارتهای حافظهای که دارای رتبهبندی A نیستند، ممکن است کار کنند.
سرعت کلاس ویدیو
کلاس سرعت ویدیو حداقل سرعت نوشتن متوالی را تنظیم میکند (که برای عکاسی از ویدیو ضروری است). هر چه رزولوشن ویدیو شما بالاتر باشد نیاز به سرعت بیشتری دارید. 5 کلاس برای ویدیو وجود دارد:
- V6: حداقل سرعت نوشتن 6 مگابایت در ثانیه
- V10: حداقل سرعت نوشتن 10 مگابایت در ثانیه
- V30: حداقل سرعت نوشتن 30 مگابایت در ثانیه
- V60: حداقل سرعت نوشتن 60 مگابایت در ثانیه
- V90: حداقل سرعت نوشتن 90 مگابایت در ثانیه
سرعت مجاز
درست است که به طور کلی کارتهای حافظه ایمن هستند، اما برخی از سازندگان برای محصولات خود از حداکثر سرعت مجاز استفاده میکنند. این سرعت بر حسب مگابایت در ثانیه است و به شما کمک میکند تا سریعترین کارتهای حافظه را انتخاب کنید. این سرعت براساس تست و آزمایشی که توسط سازندگان انجام میشود، تعریف میشود و ممکن است بهترین حالت را به جای عملکرد واقعی نمایش دهد. اما در واقعیت عوامل خارجی دیگری نیز وجود دارند که روی سرعت خواندن و نوشتن تاثیر خواهند گذاشت. برای مثال برای کپی فایلها به کامپیوتر، مشخصات کامپیوتر و حتی کابل USB که استفاده میکنید نقش تاثیرگذار خواهند بود.
سرعت نسبی
اگر CDهای قدیمی را تصور کنید به یاد خواهید آورد که سرعت انتقال آنها 150 کیلوبایت در ثانیه بود و دارای برچسبهای 2x, 4x, 16x و غیره بود. حالا اگر شما به کارتهای حافظه microSD دقت کنید، چنین علامت گذاریهایی خواهید دید. وقتی که کارت دارای علامت 100x بود این به معنای 100*150 کیلوبایت در ثانیه است که معادل 15 مگابایت در ثانیه است. این سرعت دوباره تحت تحت شرایط آزمایشگاهی ایده آل قرار میگیرد.
انتخاب اشتباه کارت حافظه برای کار
وقتی شما یک کارت حافظه microSD خریداری میکنید، مهم است که کارتی که مناسب کارتان است را انتخاب کنید. این بدان معناست که کارتهایی که به اندازه کافی ظرفیت بزرگی دارند و سریع هستند در واقع لزوما سریعترین و پرظرفیتترین کارتها نیستند. کارتهای ظرفیت بالای UHS-II U3 غالبا دارای قیمت ویژهای هستند و شما همیشه به مزایایی که ارائه میدهد توجه نمیکنید.
اگر از کارت حافظه microSD برای ذخیره کردن برنامههای گوشی هوشمند خود استفاده میکنید، باید رتبهبندی کلاس عملکرد برنامه را مورد توجه قرار دهید. اما اگر کارت را برای ذخیره فیلمهای 4K در گوشیتان میخواهید باید اندازه و سرعت را در اولویت قرار دهید.
انجمن SD Card Association برای ذخیره فیلمهای 4K پیشنهاد میکند که از کارتهای حافظه UHS Speed Class 3 (U3) استفاده کنید و برای ذخیره ویدیوهای فول اچ دی کلاس 10 یا 6 را پیشنهاد میدهد. اگر سرعت نوشتن کارت شما خیلی کند باشد با کندی و لگ فیلم مواجه خواهید شد.
برای عکاسی برخی از کاربران استفاده از چند کارت حافظه با ظرفیت کوچکتر را به یک کارت با اندازه بزرگتر ترجیح میدهند. بنابراین خطر از دست دادن عکسها را در صورت خرابی یک کارت به حداقل میرسانند. اگر فرمت عکس شما RAW است ممکن است فایل شما 50 مگابایتی و یا بیشتر باشد و باید از کلاس سرعت U1 یا U3 استفاده کنید ( البته با حداقل فرمت SDHC).
خرید کارتهای حافظه micoSD فیک یا تقلبی
همیشه خطر خرید کارتهای حافظه فیک وجود دارد، حتی اگر شما کارتهای حافظه برند را خریداری کنید، باز هم خطر فیک بودن وجود دارد. در حقیقت چند سال قبل یکی از مهندسان SanDisk اعلام کرد که یک سوم از تمام برندهای کارت حافظه فیک و تقلبی هستند و بعید بنظر میرسد که حالا این مقدار کاهش پیدا کرده باشد.
حتی کارتهای حافظهای وجود دارد که روی بستهبندی آنها ظرفیت درست را نمینویسند و در واقع دارای ظرفیت بسیار کمتری هستند و شما زمانی متوجه این قضیه خواهید شد که به طور غیره منتظرهای کارت شما پر شده باشد. برای ویندوز از ابزار H2TESTW و برای مک یا لینوکس از F3 استفاده کنید و از اصل بودن کارتهای حافظه خود اطمینان پیدا کنید.
کارتهای حافظه ارزان بدون برند
درست است که برخی از کارتهای حافظه بدون برندی وجود دارند که نسبت به کارتهای حافظه برند قیمت پایینی دارند، اما در برخی موقع این کارتها به درستی کار نمیکنند و یا طول عمر کوتاهی دارند. بنابراین همیشه کارتهای حافظهای که دارای برند هستند را خریداری کنید.
با کارتهای حافظه دارای برند شما عملکرد بهتری خواهید داشت، سطح بالاتری از قابلیت اعتماد را دارید و همچنین استحکام بیشتری را به شما ارائه میدهند به طوری که در برابر آب، شوک و حتی اشعه ایکس از اطلاعات شما محافظت میکنند. همچنین گارانتی و نرمافزار ریکاوری عکس را به شما ارائه میدهد. سازندگانی مانند Lexar و SanDisk چنین استانداردی را به شما رائه میدهند.
حالا شما تمام اطلاعات مورد نیاز را برای خرید کارت حافظه microSD میدانید. امیدواریم خرید موفقیت آمیزی داشته باشید.